ANP12 mrt '13 05:16

Conclaaf voor keuze nieuwe paus begint

VATICAANSTAD (ANP) - 115 kardinalen beginnen dinsdag met de keuze van een nieuwe paus. Na een mis in de Sint Pieter, waarin zij de zegen van de Heilige Geest afsmeken, gaan zij naar de Sixtijnse Kapel, waar de stemmingen van het zogeheten conclaaf plaatshebben. Stemgerechtigd zijn alle kardinalen die op 27 februari, de dag voor het vrijwillige aftreden van nu emeritus paus Benedictus XVI, de leeftijd van 80 jaar nog niet hadden bereikt.

Dinsdag wordt één keer gestemd. Algemeen wordt verwacht dat niemand de vereiste tweederdemeerderheid behaalt. Dan volgen de dagen erna vier stemmingen per dag, totdat iemand wel meer dan 66,6 procent van de stemmen heeft gekregen. In principe kan iedere katholieke man tot paus worden gekozen, maar sinds de verkiezing van paus Urbanus VI in 1378 is het niet meer voorgekomen dat een niet-kardinaal werd gekozen. In 2005 waren vier stemrondes nodig voor de uit Duitsland afkomstige Benedictus XVI uit de bus kwam.

Nederland wordt op het conclaaf vertegenwoordigd door de 59-jarige aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk. Er zijn geen uitgesproken favorieten, maar volgens het Italiaanse persbureau ANSA lijken aartsbisschop Angelo Scola van Milaan en aartsbisschop Odilo Pedro Scherer van de Braziliaanse stad Sao Paulo voorop te liggen. Als de laatste inderdaad paus wordt, is hij de eerste paus van het Amerikaanse continent in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk.

Gerelateerde artikelen