ANP1 jun '13 22:16

Turks protest op Beursplein

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer 800 Turkse betogers hebben zaterdagavond gedemonstreerd op het Amsterdamse Beursplein tegen het geweld in hun thuisland. Het protest, dat rond 22 uur over het hoogtepunt heen was, verliep rustig en in goede sfeer.

De aanwezigen demonstreerden tegen politiegeweld, maar ook tegen premier Tayyip Erdogan, zijn partij en de manier van regeren. ,,Erdogan heeft geen respect voor zijn volk en de natuur. Hij moet accepteren dat Turkije een democratie is en dat hij niet kan doen wat hij wil'', liet Naine Aggunduz (28), één van de demonstranten, weten.

Betoger Barbaros (31) viel haar bij. Volgens hem wil Erdogan van Turkije ,,een soort Iran maken''. Hij is ontevreden over betuttelende wetgeving in Turkije en protesteert tegen de politieke partij van Erdogan, de AKP. Ook Aggunduz vindt dat het land ,,veel te islamitisch wordt''.

Veldslag

De betogers zongen en maakten met borden en spandoeken duidelijk dat zij betogers in Turkije steunen. Op spandoeken stonden leuzen als 'Taksim, you are not alone'. Volgens Aggunduz mag de wereldbevolking elkaar niet in de steek laten en is ze solidair met de mensen in Istanbul. ,,Het protest daar is de druppel''.

Sinds dinsdag wordt in Istanbul betoogd tegen bouwplannen op het Taksimplein in de stad. Vrijdag mondde het protest uit in een veldslag, waarna ook elders in Turkije demonstranten de straat op gingen. Bij botsingen met de politie raakten honderden mensen gewond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen