ANP23 jan '13 07:49

'Wegebben crisissfeer helpt economie vooruit'

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De acute crisissfeer in de wereldeconomie is verdwenen, waardoor het vertrouwen kan terugkeren en de groei in de loop van het jaar kan aantrekken. Dat stellen economen van ABN Amro in een woensdag gepubliceerd rapport.

De bankeconomen verwachten dat de terugkeer van de rust op de financiële markten het vertrouwen in de economie kan versterken. Daarnaast voorzien ze een positieve invloed van het stimulerende monetaire beleid van de afgelopen jaren en van de opleving van de Amerikaanse huizenmarkt.

De aanhoudende bezuinigingen zetten echter wel een rem op het economische herstel. In de meeste rijke landen wordt volgens ABN Amro dit jaar net zo hard bezuinigd als in 2012. Aan de andere kant hebben bedrijven en huishoudens hun financiële positie volgens de bank alweer beter onder controle, waardoor zij mogelijk wel meer ruimte hebben om meer geld uit te geven en de economie aan te jagen.

De economische groei trekt naar verwachting eerst aan in Azië en de Verenigde Staten. Uiteindelijk profiteren echter ook de eurolanden van de groeiende wereldhandel en de vermindering van de onzekerheid, denkt de bank. In totaal zorgt dat dit jaar voor een groei van de internationale economie met 3,2 procent na een vooruitgang met 2,9 procent in 2012, voorspellen de economen. Voor 2014 rekenen zij op een verdere verbetering tot 3,8 procent.

Gerelateerde artikelen