ANP16 jan '13 12:32Aangepast op 16 jan '13 13:12

Samsung boekt overwinning op Apple

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Samsung heeft met zijn Galaxy-toestellen geen inbreuk gemaakt op het modelrecht van Apple op diens iPhone. Dat oordeel velde de rechtbank in Den Haag woensdag. De rechtbank verwees daarbij naar Britse rechtspraak waarin de rechter al in twee instanties tot hetzelfde oordeel kwam.

Apple claimde dat Samsung met zijn Galaxy Tab-modellen 7.7, 8.9 en 10.1 het ontwerp van zijn eigen telefoons en tablets kopieerde. Vorig jaar ging een rechter in Duitsland daar in mee, wat resulteerde in een voorlopig verkoopverbod op de Galaxy Tab 7.7. De rechtbank in Den Haag kwam in augustus vorig jaar al tot de conclusie dat onder meer de Galaxy 10.1 geen inbreuk maakte op de rechten van Apple.

Apple moet van de rechter ,,gehengen en gedogen'' dat Samsung zowel in Nederland als de gehele Europese Unie de Galaxy Tab 7.7, 8.9 en 10.1 ,,vervaardigt, aanbiedt, in de handel brengt, invoert, uitvoert of gebruikt''. Het Amerikaanse concern kan een dwangsom tegemoet zien voor elke dag of daggedeelte dat het in strijd handelt met dit bevel van 100.000 euro met een maximum van 10 miljoen euro. Apple draait daarnaast op voor de proceskosten van bijna 64.000 euro die Samsung tot dusver heeft gemaakt.

Samsung liet in een reactie weten de uitspraak van de Haagse rechtbank te verwelkomen. ,,De uitspraak bevestigt eerdere beslissingen van rechtbanken in andere landen dat onze Samsung Galaxy Tab-producten geen inbreuk maken op designrechten van Apple. Wij blijven ervan overtuigd dat Apple niet de eerste was die een tablet ontwierp met een rechthoekige vorm en afgeronde hoeken'', aldus het concern.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen