ANP22 jan '13 12:00

Beurzen zoeken naar richting

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten dinsdag een wisselvallig beeld zien, ondanks een sterker dan verwachte toename van het Duitse vertrouwen in de economie. De markt wacht op richting uit de Verenigde Staten, waar de aandelenmarkten maandag gesloten waren.

,,Het is een beetje een moeilijke dag. We missen vooral richting uit de VS en het is wachten op hoe Wall Street gaat openen. In Amsterdam wordt daarnaast uitgekeken naar Unilever. Het grootste beursfonds in de AEX komt morgen met de resultaten“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag vlak op 353,06 punten. De MidKap-index zakte 0,2 procent tot 552,36 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,4 procent. Londen leverde 0,1 procent in.

Vertrouwen

Uit cijfers van het onderzoeksinstituut ZEW bleek dat het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie in januari fors is toegenomen ten opzichte van december. De vertrouwensindex van het ZEW steeg van 6,9 in december tot 31,5 deze maand, de hoogste stand sinds mei 2010. Economen gingen uit van een indexstand van 12,0.

Grootste stijger in de AEX was maritiem dienstverlener SBM Offshore met een winst van 5,8 procent. Koffie- en theebedrijf DE Master Blenders stond onderaan met een min van 2,4 procent na een adviesverlaging door Deutsche Bank.

PostNL

Postbedrijf PostNL klom 2,7 procent. Het Franse activistische investeringsfonds Lutetia Capital wil dat PostNL snel het contante dividend hervat. Dat heeft topman Fabrice Seiman gezegd tegen Het Financieele Dagblad.

In de MidKap ging TomTom aan kop met een plus van ruim 3 procent. Analisten van Rabobank zien een kans van 30 procent op een overname van TomTom of van de kaartendivisie van het bedrijf door iPhone-maker Apple. Bank en verzekeraar SNS Reaal was de grootste daler met een verlies van 2,4 procent na een adviesverlaging door KBC.

SABMiller

In Londen steeg SABMiller 0,6 procent. Het moederbedrijf van Grolsch en merken als Pilsner Urquel, Peroni en Miller Lite verkocht in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2012/2013 meer bier dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De euro was 1,3351 dollar waard, tegen 1,3315 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 95,51 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 112,22 dollar.

Gerelateerde artikelen