ANP2 feb '13 20:55

FC Groningen stuit opmars AZ

ANP
ANP

ALKMAAR (ANP) - FC Groningen heeft zaterdagavond in Alkmaar de opmars van het na de winterstop zo productieve AZ gestuit: 0-1. In het boeiende duel maakte Andraz Kirm in de eerste helft het beslissende doelpunt. AZ eindigde het duel met 10 man. Scheidsrechter Dennis Hilger stuurde Viktor Elm het veld uit. Robert Maaskant, de trainer van FC Groningen, werd kort na rust naar de tribune gezonden.

AZ startte wervelend, met prima en snel uitgevoerd combinatievoetbal. Binnen 5 minuten leverde dat drie hoekschoppen op, plus een levensgrote kans voor Jozy Altidore. De topscorer van de Alkmaarse club schoot hoog over.

Pas na een kwartier kwam ook FC Groningen los. De counters zorgden meteen voor gevaar, mede doordat het offensief ingestelde AZ met veel mensen vóór de bal speelde. Género Zeefuik en Kirm deelden de eerste plaagstootjes uit. AZ-doelman Esteban loste dat keurig op. Na een klein half uur was ook de Alkmaarse keeper kansloos. Etiënne Reijnen verloor knullig een duel, waarna Kirm FC Groningen verrassend op voorsprong bracht.

Overtoom

AZ was daarna even van slag door die tegenvaller. De combinaties waren niet meer zo vloeiend als in de beginfase. Veel kansen kreeg de ploeg in het vervolg van de eerste helft niet meer. Alleen Altidore kreeg nog een mogelijkheid. Hij strandde op doelman Marco Bizot.

Na de rust zocht AZ opnieuw nadrukkelijk de aanval. Na een kwartier bracht trainer Gertjan Verbeek aanwinst Willie Overtoom, overgekomen van Heracles, binnen de lijnen. Veel helpen deed het niet, want AZ speelde erg gehaast en daardoor soms slordig. Het werd er allemaal niet gemakkelijker op toen de Alkmaarse ploeg na 20 minuten met 10 man verder moest. Arbiter Hilger stuurde Elm het veld uit na een tackle van achteren.

Ook met een man minder bleef AZ volop in de aanval. Zonder succes. Verder dan een schot van Overtoom, dat rakelings naast ging, kwam de thuisclub in het tot de laatste seconde spannende duel niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen