ANP14 mrt '13 08:00Aangepast op 14 mrt '13 08:38

‘Hogere opening AEX’

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting licht hoger. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine winsten beginnen. Beleggers kijken onder meer naar Brussel, waar de Europese leiders beginnen aan een tweedaagse top. In Amsterdam opende Boskalis de boeken over 2012.

Volgens handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer zal de handel ingetogen zijn en is de focus gericht op de EU-top in Brussel. ,,De top zal vooral een ‘reality check’ zijn voor de Europese leiders aangezien de recessie in Europa alleen maar verdiept ondanks alle bezuinigingsmaatregelen en hervormingen. Ook staat de noodsteun aan Cyprus op het programma. Ondertussen blijft de Dow-Jonesindex in de VS records breken“, aldus Koenders.

Het stimuleren van economische groei en het scheppen van banen, vooral voor jongeren, zijn onderwerpen op de Europese voorjaarstop donderdag en vrijdag in Brussel. De aandacht gaat echter vooral uit naar het reddingspakket voor het noodlijdende Cyprus.

Boskalis

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft 2012 afgesloten met een recordomzet en een hoger dan verwachte winst, zo maakte het donderdagochtend bekend. Dit jaar zal in het teken staan van de integratie van Dockwise, waarin woensdag een belang van 99 procent werd gemeld.

ASMI maakte woensdag nabeurs bekend een bedrag van 422 miljoen euro te hebben opgehaald met de verkoop van een belang van 12 procent in dochter ASM Pacific Technologies (ASM PT). De toeleverancier van de chipindustrie had de verkoop eerder op de dag al aangekondigd. Het aandeel ASM PT daalde in Hongkong tussentijds ruim 10 procent, nadat ASMI woensdag ook al ruim 10 procent verloor. Beleggers hadden gehoopt op een volledige splitsing van de front-end en back-end tak van het concern.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten lieten donderdag overwegend verliezen zien. De Nikkei in Tokio wist daarentegen 1,2 procent hoger te sluiten. De hoop dat de nieuwe centralebankpresident het monetaire beleid verder zal versoepelen bleef de Japanse markt ondersteunen.

Op de Amerikaanse aandelenmarkten eindigden de belangrijkste graadmeters woensdag iets boven de slotstanden van dinsdag. De Dow-Jonesindex sloot een fractie hoger op 14.455,28 punten. Dat is weer een nieuw record. Het was bovendien de negende keer dag op rij dat de hoofdindex steeg. De technologiegraadmeter Nasdaq eindigde 0,1 procent hoger op 3245,12 punten en de brede S&P 500-index steeg eveneens 0,1 procent tot 1554,52 punten.

Euro

Ook de Europese effectenbeurzen beleefden woensdag een tamme handelsdag, De AEX sloot op 352,02 punten, vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van een dag eerder. De MidKap daalde 0,9 procent tot 538,77 punten door een koersval van ASMI. De FTSE in Londen en de CAC 40 in Parijs daalden respectievelijk 0,5 en 0,1 procent. De DAX in Frankfurt kreeg er 0,1 procent bij.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2953 dollar waard, tegen 1,2955 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 92,44 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 108,53 dollar.

Gerelateerde artikelen