ANP6 mrt '13 03:29

Oud-wielrenner Boogerd bekent doping

ANP
ANP

HILVERSUM (ANP) - Oud-wielrenner Michael Boogerd heeft bekend in zijn loopbaan doping te hebben gebruikt. De voormalig kopman van Rabobank geeft woensdagavond in een interview met de NOS openheid van zaken. Ook in de krant nrc.next doet Boogerd woensdag uitgebreid zijn bekentenis.

Boogerd, die inmiddels 40 jaar is, zegt dat hij zich van 1997 tot het einde van zijn carrière in 2007 schuldig maakte aan epo, bloedtransfusies en cortisonen. Ook de mooiste overwinning uit zijn loopbaan, een bergrit naar La Plagne in de Ronde van Frankrijk in 2002, behaalde Boogerd met hulp van doping. ,,Ik besef dat die zege in de ogen van het publiek nu misschien besmet zal zijn'', aldus Boogerd in het interview dat woensdag om 19.00 uur te zien is op Nederland 1. Ook bij de winst van de Amstel Gold Race van 1999 door Boogerd was doping in het spel.

Boogerd vertelt in het vraaggesprek dat hij niet continu doping gebruikte. ,,Het was in periodes, meestal trainingsperiodes, ter voorbereiding op wedstrijden. Ik heb ook vaak genoeg de Tour schoon gereden'', zo geeft hij aan. De Nederlander begon in 1997 met epo en stapte later over op bloedtransfusies. ,,Epo werd te riskant. Ze konden het op zeker moment beter opsporen, daarom ging ik op zoek naar iets anders.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen