ANP2 apr '13 14:45Aangepast op 2 apr '13 15:05

Kabinet houdt vast aan terugdringen tekort

Minister Lodewijk Asscher. ANP
Minister Lodewijk Asscher. ANP

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet houdt vast aan zijn plan om het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen tot maximaal 3 procent. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat dinsdag gezegd.

Eigenlijk had dit jaar het tekort volgens EU-afspraken al op 3 procent horen uit te komen, maar met toestemming van Brussel is het kabinet daarvan afgeweken. Maar dat kan volgend jaar niet nog een keer, aldus Asscher. ,,Eén keer mag het, twee keer niet.''

Ook de VVD hecht er sterk aan dat volgend jaar wordt voldaan aan de limiet van 3 procent, zei fractievoorzitter Halbe Zijlstra dinsdag. ,,Wij willen geen schulden neerleggen bij toekomstige generaties.''

Schade

De EU-limiet staat ter discussie na kritiek van deskundigen als directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau. Zij vrezen dat de economie te veel schade oploopt als het kabinet steeds maar bezuinigt. Ook voormalige VVD-leiders Frits Bolkestein en Hans Wiegel zitten op deze lijn.

De vakbonden, die met de werkgevers praten over afspraken die tot een sociaal akkoord met het kabinet moeten leiden, wijzen extra bezuinigingen zonder meer af. Zelfs bij de werkgevers lijkt enige steun te bestaan voor het loslaten van de 3-procentslimiet.

Asscher wilde zich dinsdag niet uitlaten over het sociaal overleg. Dat duurt mogelijk nog enkele weken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen