ANP23 jan '13 14:37

Toelatingen schuldtrajecten gelijk gebleven

LEEUWARDEN (ANP) - Het aantal mensen dat het afgelopen jaar is toegelaten tot de schuldsanering is gelijk gebleven. Dat meldt directeur van Kredietbank Nederland Ger Jaarsma woensdag.

In 2012 werden ongeveer 13.000 mensen toegelaten tot een schuldtraject. Dit cijfer komt overeen met het aantal toelatingen in 2011. Kredietbank Nederland begeleidt ongeveer 75 procent van deze aanvragen. De overige aanvragen worden vaak door advocatenkantoren begeleid.

Volgens Jaarsma verandert het soort klanten dat aanklopt bij de Kredietbank. De directeur ziet dat steeds meer mensen die hulp zoeken bij de Kredietbank, werkloos zijn en nog met een hypotheek zitten. ,,Dit zijn lastige gevallen omdat een hypotheek vaak moeilijk te saneren is'', legt Jaarsma uit.

Schuldsanering

De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen naar de rechter gestapt om van hun schulden af te komen. Die aanvragen worden echter lang niet altijd gehonoreerd.

De schuldsanering is bedoeld voor mensen die buiten hun schuld in financiële problemen zijn gekomen. Sommigen zijn bijvoorbeeld hun baan kwijtgeraakt door een massaontslag. Anderen hebben een nieuw huis gekocht, maar raken hun oude woning aan de straatstenen niet kwijt en bezwijken onder de dubbele lasten.

Tijdens een sanering controleert een bewindvoerder 3 tot 5 jaar lang de geldzaken van mensen met schulden. Die moeten van het absolute minimum leven, elke cent extra gaat naar de schuldeisers. Daar staat tegenover dat schuldeisers tijdens een sanering geen beslag kunnen leggen op bezittingen. Zo krijgen mensen de kans om orde op zaken te stellen. Als de schuldenaren zich tijdens de sanering aan hun verplichtingen houden, vervallen de schulden die nog openstaan.

Gerelateerde artikelen