ANP6 jun '13 09:14

Syrische leger herovert grenspost Golan

Auteur: ANP Nieuws

TEL AVIV (ANP) - Syrische rebellen hebben op de Golanhoogte donderdag bezit genomen van een controlepost aan de grens van het door Israël bezette deel van Syrië en de rest van het land.Het Israëlische leger heeft volgens meldingen van het dagblad Haaretz bevestigd dat de rebellen de 'grenspost' in Quneitra hebben ingenomen.

EPA
EPA

TEL AVIV (ANP) - Syrische rebellen hebben op de Golanhoogte donderdag korte tijd bezit genomen van een controlepost aan de grens van het door Israël bezette deel van Syrië en de rest van het land. Syrische troepen heroverden de post in de middag meldden Israëlische en Arabische media.

In het gebied wordt nog steeds zwaar gevochten. In het door Israël bezette deel van de Golanhoogte zijn gebieden afgesloten omdat er projectielen neerkwamen als gevolg van de strijd om de plaats Quneitra en dorpen in de omgeving.

Quneitra ligt 60 kilometer ten zuidwesten van Damascus en vlak achter de bestandslijn die het front vormde aan het slot van de oorlog in 1973 tussen Israël en Syrië. De Verenigde Naties hebben er waarnemers om in een bufferzone op het bestand toe te zien. Deze missie heet de Undof (Verenigde Naties Waarnemersmacht voor Terugtrekking) en die beklemtoonde donderdag dat de missie doorgaat en niet van zijn stuk wordt gebracht door,,incidenten''.

Argusogen

De bufferzone wordt de gedemilitariseerde zone genoemd. De post bij Quneitra is daar praktisch gezien de enige grensovergang tussen Israël en Syrië.

Volgens ooggetuigen hebben Israëlische ambulances mensen weggehaald vlakbij de controlepost. Israël volgt de rebellie in Syrië met argusogen. Het gewapend verzet in Syrië tegen het regime van president Bashar al-Assad wordt steeds meer gedomineerd door soennitische extremisten die te zijner tijd Israël zouden willen bestoken.

Gerelateerde artikelen