ANP23 jan '13 04:04Aangepast op 23 jan '13 05:17

Aanhoudingen na dubbele ramkraak Gelderland

ANP
ANP

ERMELO (ANP) - Bij tankstations in Uddel en Garderen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag twee ramkraken plaatsgevonden. Na een achtervolging heeft de politie twee verdachte mannen uit Ermelo en Harderwijk aangehouden.

De eerste ramkraak, bij een benzinepomp aan de Meervelderweg in Uddel, richtte veel schade aan. Desondanks lukte het de daders niet om binnen te komen. Een kwartier later konden zij bij een tankstation aan de Koningsweg in Garderen alsnog hun slag slaan. Hun buit bestond echter alleen uit sigaretten.

De politie had voorafgaand aan de ramkraken al een melding gekregen over passagiers van een gestolen Seat die in Nunspeet hadden getankt zonder te betalen. Die melding werd, evenals het signalement en tips over de vluchtroute na de ramkraak in Garderen, doorgegeven aan alle politie-eenheden in de omgeving.

Vluchten

Surveillerende politieagenten in Putten troffen zo'n Seat aan, maar toen deze staande werd gehouden voor controle ging de auto er direct vandoor. Er ontstond een achtervolging die eindigde in de Steijnlaan in Ermelo, zo'n 6 kilometer verderop. Die straat loopt dood bij een heidegebied. De mannen verlieten hier de auto en terwijl de bestuurder de hei op rende, vluchtte de bijrijder de woonwijk in.

De bestuurder kon vrijwel direct worden aangehouden, maar naar de andere man moest langer worden gezocht. Toen het gebied waarin de verdachte zich bevond eenmaal volledig omringd was door agenten en politiehonden, besloot de bijrijder uit zichzelf tevoorschijn te komen vanuit de bosjes waar hij zich verstopt had.

Tijdens de achtervolging gooiden de mannen nog iets uit het raam ter hoogte van de Gardenseweg in Putten. Later bleek dit om een vuurwapen te gaan. Die is door de politie in beslag genomen.

Gerelateerde artikelen