ANP13 mrt '13 09:34

'Fugro moet Subsea verkopen'

AMSTERDAM (AFN) - Fugro moet zijn onderdeel Subsea verkopen om zich te kunnen focussen op de kernactiviteiten. Door de verkoop kan mogelijk een speciaal dividend worden uitgekeerd van 6 euro per aandeel. Dat schrijft analist Martijn den Drijver van SNS Securities in een woensdag gepubliceerd rapport.

Fugro is momenteel bezig zijn strategie tegen het licht te houden en maakt de uitkomst van dat proces later dit jaar bekend. Volgens Den Drijver zal blijken dat het bedrijf voorlopig afziet van grote overnames en dat het zich toelegt op Geotechnical en Survey.

Dat geldt mogelijk niet voor Subsea, aldus de analist. Dat onderdeel weegt op Survey vanwege projectvertragingen en prijsdruk. Subsea houdt zich onder meer bezig met onderhoud, reparatie, inspecties en andere diensten bij verschillende installaties onder water via bijvoorbeeld onbemande vaartuigen.

Opties

Dan blijven volgens SNS twee opties over: Subsea via aanzienlijke investeringen tot een top drie-speler maken of het onderdeel afstoten. SNS pleit voor het laatste omdat de outlook voor Subsea na 2013 sterk is, wat betekent dat een goede prijs kan worden binnengehaald. Ook worden door een desinvestering executierisico's en hoge kapitaalinvesteringen in een toenemend concurrerende markt voorkomen.

Den Drijver denkt dat een verkoop van Subsea 500 miljoen euro kan opleveren. Dat geld kan worden gebruikt om de groei te versnellen, maar aangezien de balans al sterk is na de verkoop van Geoscience, behoort een speciaal dividend ook tot de mogelijkheden, aldus de analist.

SNS heeft een buy-advies voor Fugro en een koersdoel van 58,50 euro.

Woensdag om 9.26 uur noteerde het aandeel 0,4 procent lager op 43,36 euro.

Gerelateerde artikelen