ANP5 apr '13 08:03Aangepast op 5 apr '13 08:39

‘Amsterdamse beurs begint vlak‘

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint vrijdag naar verwachting vlak. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers kijken vooral uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven.

,,De AEX opent nagenoeg onveranderd met een negatieve ondertoon. Er heerst enige angst voor tegenvallende arbeidsdata uit de Verenigde Staten. Ook neemt het gevoel toe dat de Amerikaanse aandelenbeurs te hard is gestegen. In China wordt gevreesd dat de vogelgriep een rem zet op de economie, terwijl de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea verder oplopen'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De effectenbeurzen in het Verre Oosten lieten vrijdag overwegend verliezen zien. Op de beurs in Tokio werd de rally echter voortgezet en sloot de Nikkei 1,6 procent in de plus. Beleggers bleven enthousiast over de stimuleringsmaatregelen van de Bank of Japan, die een dag eerder werden aangekondigd. De Japanse beurs won deze week 3,5 procent.

Dow Jones

Beleggers op Wall Street verloren donderdag de hoop op extra steunmaatregelen van centrale banken. De koersen stegen aanvankelijk vanwege extra stimulans door de Bank of Japan, maar de winsten vervlogen grotendeels toen doordrong dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England geen extra stappen zetten om de economie aan te jagen.

Een uur voor het slot veerden de indices enigszins op. De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,4 procent hoger op 14.606,11 punten. De S&P 500-index ging ook 0,4 procent vooruit en kwam daarmee op 1559,98 punten. De Nasdaq steeg 0,2 procent tot 3224,98 punten.

Euro

De Europese aandelenbeurzen leden eerder op de dag stevige verliezen. Die werden ingeleid door het commentaar van Mario Draghi bij het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De centralebankpresident acht het risico op een nieuwe terugval van de Europese economie nog altijd groot.

De AEX-index eindigde 0,9 procent lager op 346,53 punten en de MidKap-index daalde 0,1 procent tot 527,65 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,7 en 1,2 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,2920 dollar waard, tegen 1,2861 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 93,10 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder, op 106,42 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen