ANP13 feb '13 16:41

'Transactietaks bedraagt 31 miljard per jaar'

AMSTERDAM (AFN) - Het merendeel van de Europese banken, pensioenfondsen en investeringsmaatschappijen gaat vanaf 2014 jaarlijks een financiële transactietaks (FTT) betalen van in totaal 31 tot 35 miljard euro. Dat meldde de Süddeutsche Zeitung woensdag na inzage van een herzien wetsvoorstel waarover de Europese Commissie zich donderdag buigt.

De 27 ministers van Financiën van de EU-landen spraken in januari af dat 11 landen de FTT verder mochten vormgeven. Alle lidstaten kunnen meepraten over de heffing maar alleen de landen die de belasting willen invoeren hebben stemrecht. Het gaat daarbij om Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, België, Oostenrijk, Portugal, Griekenland, Estland, Slowakije en Slovenië.

De FTT gaat volgens de krant gelden op alle financiële producten, waaronder aandelen en obligaties, die voortkomen uit de 11 stemgerechtigde landen. De belasting is naar verluidt niet van toepassing op transacties van de Europese Centrale Bank, het noodfonds ESM en kleine beleggers. Ook de uitgifte van staatsobligaties wordt niet extra belast.

Gerelateerde artikelen