ANP14 mrt '13 19:12

'Europa relatief stabiel'

EPA
EPA

BRUSSEL (ANP) - Europa is relatief stabiel, ook op financieel gebied. Dat stelde EU-president Herman Van Rompuy donderdag tijdens de opening van de top van Europese regeringsleiders en staatshoofden in Brussel.

,,Na 3 jaar hard werken om over de crisis heen te komen, keren we terug naar relatieve stabiliteit, financiële stabiliteit, en dat is een voorwaarde voor al het andere'', aldus Van Rompuy. Maar, zo waarschuwt hij, ,,onze resultaten vertalen zich nog niet in sterkere groei en meer banen''. Dat is wat de mensen pijn doet en daarom moet Europa zich daar nu op richten, aldus de Belg.

Van Rompuy benadrukte dat het een langeafstandsrace is. Dankzij de voortgang die al is gemaakt, staat Europa volgens hem in deze crisis wel dichter bij de finish dan bij het startpunt.

Van Rompuy onderstreept dat solide en gezonde overheidsfinanciën hand in hand gaan met het aanjagen van groei en het bestrijden van werkloosheid. Het draait om het vinden van de juiste balans. ,,Nuance is belangrijk. Er zijn, zoals sommige zouden zeggen, veel tinten grijs.''

Gerelateerde artikelen