ANP31 jan '13 07:52Aangepast op 31 jan '13 08:38

‘AEX opent licht lager’

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting licht lager. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine verliezen beginnen. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag zal verschijnen. In Amsterdam opende Shell de boeken over het afgelopen kwartaal.

,,De AEX begint tot 1 punt lager. Het is nog afhankelijk van de cijfers van Shell. De reactie daarop zal mede de opening gaan bepalen. Verder lijkt het erop dat er wat winst wordt genomen op de laatste dag van een sterke beursmaand. Ook begint de stijging van de euro wat zorgen te baren'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Olieconcern Shell heeft de winst in het vierde kwartaal van 2012 weten op te voeren dankzij een hogere productie van olie en gas. De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten bedroeg 5,6 miljard dollar (4,1 miljard euro) in vergelijking met 4,8 miljard dollar een jaar eerder. Het resultaat bleef ondanks de stijging achter bij de gemiddelde verwachting van analisten. Zij rekenden op 6,2 miljard dollar.

Verre Oosten

SNS Reaal praat met een consortium onder leiding van investeringsmaatschappij CVC over versterking van het kapitaal. Dat meldde het Financieele Dagblad (FD) donderdag. Het consortium, waartoe ook pensioenbeheerder PGGM behoort, is bereid tot 1,8 miljard euro op tafel te leggen en zou daarmee de nieuwe eigenaar van de bank en verzekeraar worden.

De beurzen in het Verre Oosten lieten donderdag overwegend verliezen zien. In Tokio eindigde de Nikkei echter 0,2 procent hoger. Sterke koerswinsten onder de financiële instellingen, na beter dan verwachtekwartaalcijfers van Sumitomo Mitsui Financial Group, hielden de Japanse beurs boven water.

Federal Reserve

De aandelenmarkten op Wall Street verloren woensdag terrein. De centrale bank, de Federal Reserve, maakte bekend zijn stimuleringsprogramma ongewijzigd te laten. Eerder op de dag was al bekend geworden dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal onverwacht met 0,1 procent is gekrompen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 13.910,42 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,4 procent tot een stand van 1501,96 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde eveneens 0,4 procent, tot 3142,31 punten.

Amerikaanse economie

Europese beleggers schrokken woensdag van het nieuws dat de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van 2012 is gekrompen. Op het Damrak sloot de AEX-index met een verlies van 0,2 procent op 357,54 punten. De MidKap zakte eveneens 0,2 procent tot 555,39 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,5 procent lager de handel uit.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3556 dollar waard, tegen 1,3565 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 97,75 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen