ANP2 apr '13 11:41

Overnamespeculatie stuwt beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdag eensgezind omhoog. De handel werd na het lange paasweekeinde gesteund door overnamespeculatie rond Vodafone.

,,De beurzen laten redelijke koersstijgingen zien ondanks dat de industriecijfers uit Europa en de Verenigde Staten wat tegenvielen. Defensieve fondsen als Ahold, Unilever en Reed Elsevier blijven het goed doen, terwijl de staalbedrijf ArcelorMittal onderuit gaat door de zwakke Europese markt. Het is verder vooral wachten op belangrijk nieuws later in de week. De ECB komt donderdag met het rentebesluit en vrijdag wordt in de VShetbanenrapport gepubliceerd“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,9 procent hoger op 351,14 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 529,27 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 1 en 1,2 procent.

Cyprus

In Cyprus werd de beurshandel dinsdag weer hervat. De hoofdgraadmeter in Nicosia leverde 2,5 procent in. Op 15 maart werd er voor het laatst gehandeld op de Cypriotische beurs. In de weken daarna moest het land van een financiële ondergang worden gered door Europa. De handel in de aandelen van Bank of Cyprus en Popular Bank is nog tot 15 april onderbroken.

Op macro-economisch vlak bleek dat de activiteit in de Europese industrie in maart verder is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone zakte van 47,9 naar 46,8. Een uitslag lager dan 50 wijst op krimp. De index voor de Duitse industrie zakte vorige maand van 50,3 naar 49. De werkloosheid in de eurozone bleef in februari stabiel op 12 procent.

Londen

In Londen klom Vodafone 4,7 procent. De Amerikaanse telecombedrijven AT&T en Verizon Communications overwegen om gezamenlijk de Britse telecomreus Vodafone over te nemen. Dat meldde de website FT Alphaville dinsdag op basis van ,,doorgaans betrouwbare bronnen'' uit de industrie. Het bod zou Vodafone een totale waardering geven van 245 miljard dollar (191 miljard euro). Daarmee zou sprake zijn van de grootste overname ooit.

Staalconcern ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3,5 procent. Vastgoedbedrijf Corio leverde 0,4 procent in na een adviesverlaging door Exane. Luchtvaartgroep Air France-KLM was de grootste stijger met een plus van 3 procent.

De euro was 1,2849 dollar waard, tegen 1,2820 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 97 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder, op 111,40 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen