ANP17 jan '13 06:58

'AT&T kijkt in Europa voor overnames'

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse telecomgigant AT&T overweegt een branchegenoot in Europa te kopen. Door een stap in een nieuwe markt wil het aan groeibeperkingen in het thuisland ontsnappen, aldus zakenkrant The Wall Street Journal donderdag.

Volgens ingewijden bestudeert AT&T op dit moment mogelijke overnameprooien. Daarbij zouden onder meer het Nederlandse KPN en Everything Everywhere uit het Verenigd Koninkrijk op de radar staan. Wanneer er een deal uit zal komen, zal dat voor het einde van 2013 gebeuren, aldus de bronnen. Topbestuurders van het concern debateren of een stap naar het buitenland zinvol zou zijn. Enkelen van hen zouden daarbij geloven dat er unieke koopkansen liggen in grote Europese telecommarkten als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland of Nederland.

The Wall Street Journal wijst er op dat het Mexicaanse América Móvil al 28 procent van KPN bezit. AT&T heeft een kleine deelneming in de onderneming van Carlos Slim, de rijkste man ter wereld. Laatstgenoemde staat bekend als een vriend van topman Randall Stephenson van AT&T.

Belemmering

Analisten gaven donderdag aan dat het belang van Slim wel degelijk een belemmering kan vormen bij eventuele interesse van AT&T. Door de scherpe koersval van KPN in de afgelopen maanden heeft de Mexicaanse zakenman een groot deel van de waarde van zijn belang zien verdampen. Ze wezen er daarnaast op dat KPN kampt met grote uitdagingen door de razendsnelle opkomst van mobiel internet. Daardoor nemen de opbrengsten uit bel- en sms-verkeer af, en staat de totale omzet onder druk. Die problemen verdwijnen niet bij een eventuele overname.

Beleggers reageerden enthousiast op het bericht van The Wall Street Journal. Europese telecomaandelen gingen omhoog, in Amsterdam won KPN in de ochtendhandel 3,7 procent tot 4,41 euro.

Gerelateerde artikelen