ANP1 feb '13 09:19Aangepast op 1 feb '13 09:55

AEX opent hoger na inlijving SNS

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is vrijdag licht hoger begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden met kleine winsten. De handel staat vooral in het teken van het officiële banenrapport uit de Verenigde Staten, dat later op de dag naar buiten komt. Ook verwerkt de markt de nationalisatie van SNS Reaal.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 355,04 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 552,93 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen 0,2 en 0,4 procent.

SNS Reaal komt volledig in handen van de Nederlandse staat. De bank en verzekeraar is door verliezen bij zijn vastgoedonderdeel Property Finance zo diep in de problemen geraakt, dat zij niet zelfstandig verder kan. Ook een redding met hoofdzakelijk privaat kapitaal bleek niet haalbaar. Alle uitstaande aandelen SNS Reaal zullen worden onteigend.

Bankrun

Volgens directeur Toezicht Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank werd SNS de afgelopen tijd meerdere keren bedreigd door een bankrun. Door het weghalen van spaargeld zat er bijna geen kapitaal meer in de bank. Alle spaartegoeden bij SNS zijn volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem nu veilig. De redding van SNS Reaal kost de Staat direct 3,7 miljard euro.

In de AEX voerde luchtvaartgroep Air France-KLM de stijgers aan met een plus van 3,8 procent. Uitzender Randstad stond onderaan met een min van 1,6 procent na een adviesverlaging door Deutsche Bank.

AMG

In de MidKap, waar SNS Reaal deel van uitmaakt, ging metaalgroep AMG aan kop met een winst van ruim 2 procent. Advies- en ingenieursbureau Arcadis was de grootste daler met een verlies van 0,2 procent. De handel in het aandeel SNS is opgeschort. Donderdag sloot het aandeel op 0,84 euro.

In Parijs won Crédit Agricole 0,8 procent ondanks dat de Franse bank waarschuwde 2,7 miljard euro af te moeten schrijven op de waarde van bezittingen. De afboeking houdt verband met de striktere bankregels en de verslechterende economie.

De euro zette de opmars voort en was 1,3609 dollar waard, tegen 1,3580 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 97,39 dollar per vat.Brentolie werd 0,1 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen