ANP2 apr '13 09:17Aangepast op 2 apr '13 09:49

AEX opent met kleine winst

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een kleine winst geopend. Ook de andere Europese aandelenbeurzen gingen licht omhoog na het lange paasweekeinde. Beleggers wachten nog op cijfers over de industrie van de eurozone.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 349,33 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 529,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,5 en 0,6 procent.

De winsten bleven beperkt doordat maandag bleek dat de index die de activiteit in de Amerikaanse industrie meet, in maart sterker is gedaald dan verwacht. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de VS daalde vorige maand van 54,2 naar 51,3. Economen hadden een lichte daling voorspeld tot 54. Een stand hoger dan 50 wijst op groei van de sector. Later op de ochtend komen de industriecijfers van de eurolanden naar buiten.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2,4 procent. Vastgoedbedrijf Corio leverde 0,9 procent in na een adviesverlaging door Exane. Verzekeraar Aegon was de grootste stijger met een plus van meer dan 1 procent.

In de MidKap ging internetbroker BinckBank aan kop met een winst van 1,7 procent. Advies- en ingenieursbureau Arcadis en metaalgroep AMG stonden onderaan met minnen van 0,5 procent.

Novartis

In Zürich zakte Novartis 0,2 procent. De hoogste rechtbank in India heeft geweigerd een patent te verstrekken aan de Zwitserse farmaceut voor het kankermedicijn Glivec. Dat betekent dat Indiase producenten kopieën van het middel mogen produceren. Volgens analisten was de afwijzing van het patent geen verrassing.

De euro was dinsdagochtend 1,2849 dollar waard, tegen 1,2820 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 96,81 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen