ANP13 mrt '13 08:28Aangepast op 13 mrt '13 09:42

Ctac schrijft weer zwarte cijfers

DEN BOSCH (AFN) - Automatiseerder Ctac heeft over 2012 een nettowinst geboekt van 0,8 miljoen euro, ten opzichte van een verlies in 2011 van 12,7 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

De omzet steeg op eigen kracht met 9,4 procent tot 79,9 miljoen euro. Volgens het bedrijf heeft de in 2011 aangescherpte strategie een positief effect gehad. Ctac beoordeelt de activiteiten nu kritischer op hun rendement en vermogen om cash te genereren. Bedrijfsonderdelen met onvoldoende potentieel zijn afgestoten.

Topman Henny Hilgerdenaar zegt tevreden te zijn over de eigen prestaties ten opzichte van concurrenten, maar in absolute zin kunnen de prestaties volgens hem nog beter. ,,Onze marktpositionering is nu scherp, maar onze commerciële mogelijkheden mogen nog scherper.''

Betere netten

Daarvoor richt het bedrijf zich op het verder trainen van verkooppersoneel. ,,Met minder vissen moet je nog betere netten hebben om voldoende binnen te halen'', zei Hilgerdenaar.

Ctac is onder meer gespecialiseerd in de markten detailhandel, vastgoed, logistieke dienstverlening en productie. ,,Er zijn eigenlijk geen specifieke branches die het beter doen dan andere, er zijn alleen bedrijven die er bovenuit steken. Die moet je opzoeken'', zei Hilgerdenaar. Zo doet binnen de detailhandel Ctac-klant Action het bijvoorbeeld heel goed, aldus de topman.

Trots

Hilgerdenaar is er trots op dat het aantal medewerkers, uitgezonderd de afgestoten onderdelen, redelijk stabiel bleef. Na de overname van branchegenoot Qurius door het Franse Prodware heeft het bedrijf zowel klanten als medewerkers zien binnenkomen.

Ctac stelt voor om geen dividend uit te keren. Het bedrijf verwacht dat de lage investeringsbereidheid in ict-projecten en daarmee de margedruk in ieder geval tot het vierde kwartaal van 2013 zal aanhouden.

Kwetsbaarheid

Het bedrijf zal naar eigen zeggen trachten de opgaande lijn in omzet en resultaat dit jaar te continueren, maar merkt op dat de kwetsbaarheid van Ctac voor exogene omstandigheden niet uit het oog mag worden verloren. ,,We hebben onze kwetsbaarheid al verminderd door het verbeteren van het werkkapitaal in de solvabiliteit, maar we blijven altijd kwetsbaar voor de macro-economische omstandigheden'', zei Hilgerdenaar.

Hoewel het bedrijf ,,altijd open staat voor interessante mogelijkheden'', voorziet de bestuursvoorzitter geen overnames. ,,We richten ons in eerste instantie op autonome groei.'' Een overname van Ctac is momenteel volgens hem ,,absoluut niet aan de orde''.

Gerelateerde artikelen