ANP8 mrt '13 19:12

Prins opent expo over zijn verre voorvader

AMSTERDAM (ANP) - Prins Willem-Alexander heeft vrijdagavond in de Hermitage Amsterdam een grote tentoonstelling geopend over Peter de Grote (1672-1725). De toekomstige koning van Nederland is een verre nazaat van de Russische tsaar. Alexanders voorvader koning Willem II trouwde met Anna Paulowna. Zij was een achterkleinkind van Anna Petrovna, een dochter van Peter de Grote.

In het museum wordt met ongeveer 700 objecten het verhaal verteld van de beroemde tsaar, de stichter van Sint-Petersburg die Rusland moderniseerde en ook een bijzondere relatie had met Nederland. Twee keer bezocht hij ons land en Nederlands was de eerste buitenlandse taal die hij sprak.

Er zijn veel persoonlijke bezittingen te zien, maar bijvoorbeeld ook het eerste Rembrandtschilderij en een Grieks marmeren beeld uit 200 voor Christus dat hij kocht. Deze 'Venus van Tauride' geldt als het eerste naaktbeeld in Rusland en zorgde destijds voor veel opschudding.

De Hermitage houdt de expositie vanwege het Ruslandjaar, het 400-jarig bestaan van de grachtengordel en het 525-jarig bestaan van de Nederlandse marine, die model stond voor de Russische vloot die Peter de Grote heeft opgezet. Willem-Alexander is beschermheer van het museum.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen