ANP2 jan '13 16:13Aangepast op 2 jan '13 16:30

'Poetin wil alleen oudjes in landsbestuur'

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een nieuwe wet ondertekend die het mogelijk maakt dat hoge regeringsfunctionarissen tot de leeftijd van 70 jaar in functie kunnen blijven. Critici hebben hem nu beschuldigd van het creëren van een gerontocratie, een club van oude mannen die het land besturen, schrijft The Telegraph woensdag.

Het Kremlin maakte woensdag bekend dat Poetin de wet had goedgekeurd, waartoe hij zelf in september het initiatief had genomen. De wet maakt het mogelijk ,,ervaren en hooggekwalificeerde topambtenaren voor de federale staat te behouden''. Zo kunnen ministers en Kremlin-adviseurs op hun post blijven tot de leeftijd van 65 tot 70 jaar. De dispensatie geldt niet voor gekozen ambtenaren zoals Poetin zelf.

President Poetin, die vorig jaar 60 jaar werd, heeft een aantal adviseurs die binnenkort zouden moeten aftreden als de nieuwe maatregel niet in werking was getreden.

De huidige premier Dmitri Medvedev (47) had juist gehoopt de overheid met nieuw kaderpersoneel te verjongen. Hij zette de leeftijdsgrens voor ambtenaren eerder op 60 jaar of 65 jaar in bijzondere gevallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen