ANP14 jan '13 18:11

NVB-topman: 2013 moeilijk jaar voor banken

AMSTERDAM (ANP) - Dit jaar wordt een moeilijk jaar voor de bancaire sector en de Nederlandse economie. ,,Het moment waarop economisch herstel intreedt, lijkt steeds voor ons uit te schuiven. De eurocrisis is nog niet helemaal voorbij en ook in de VS leven politici nu van top naar top waarachter een diep ravijn schuilgaat''. Dat zei Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), maandag tijdens een nieuwjaarsreceptie.

Dat banken het moeilijk hebben, blijkt volgens hem uit de sterke terugloop van de werkgelegenheid in de sector. Begin deze eeuw waren er in Nederland nog bijna 130.000 mensen werkzaam bij banken, nu zijn dat er nog maar iets meer dan 90.000. ,,Opeenstapeling van maatregelen in reactie op de kredietcrisis van 2008, gevoegd bij de ontwikkeling van de economie hebben grote impact op het functioneren van banken. Een versobering van de arbeidsvoorwaarden is de komende jaren onontkoombaar'', stelt Staal.

Volgens de NVB-voorzitter is het centraal stellen van de klant ,,doorgedrongen in de kernwaarden'' van banken. Maar dat is nog onvoldoende zichtbaar bij het publiek. ,,De uitdaging voor de sector is werkelijk contact te maken met de samenleving met een naar buiten gerichte houding'', aldus Staal.

Gerelateerde artikelen