ANP23 jan '13 12:49

CPB: wereldhandel groeit

DEN HAAG (AFN) - De internationale handel is in november met 0,8 procent toegenomen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Centraal Planbureau (CPB) woensdag op basis van de eigenwereldhandelsmonitor.

De groei volgde op een stabilisering van de handel in oktober. Vooral de import en export van rijkere landen namen toe, onder aanvoering van de handelsstromen van en naar de Verenigde Staten en Japan.

In de periode van september tot en met november groeide de wereldhandel gemiddeld met 1 procent. Daarmee lag de vooruitgang van de handel ongeveer op hetzelfde niveau als het langjarig gemiddelde.

De industriële productie steeg in november wereldwijd met 0,6 procent, na een toename met 0,5 procent een maand eerder. De productie groeide in de opkomende economieën, maar stagneerde in de ontwikkelde landen. De productie van de Japanse economie nam opnieuw af. In de periode van september tot en met november viel de industriële productie van de rijke landen terug tot het laagste niveau sinds het voorjaar van 2011.

Gerelateerde artikelen