ANP6 jun '13 13:11Aangepast op 6 jun '13 13:30

Britse centrale bank handhaaft rentetarief

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (AFN) - De Britse centrale bank handhaaft het huidige rentetarief en brengt ook geen wijzigingen aan in de omvang van het stimuleringsprogramma.

LONDEN (AFN) - De Britse centrale bank handhaaft het huidige rentetarief en brengt ook geen wijzigingen aan in de omvang van het stimuleringsprogramma. Dat maakte de Bank of England (BoE) donderdag bekend na afloop van de maandelijkse rentevergadering.

Het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië blijft op het historisch lage niveau van 0,5 procent. De opkoop van obligaties om de economie te stimuleren, wordt niet uitgebreid. De BoE heeft door schuldpapier op te kopen 375 miljard pond (459 miljard euro) in de economie gepompt.

Het was de laatste beleidsvergadering van de BoE onder voorzitterschap van gouverneur Mervyn King. Op 1 juli draagt King zijn taken over aan Mark Carney en economen verwachten dat er dan mogelijk enige verandering komt in het beleid. King liet donderdag in een toelichting weten dat de Britse economie tekenen van groei vertoonde, maar dat het herstel lang niet zo snel gaat als hij zou wensen.

Volgens economen van ING wijzen de jongste gegevens over de Britse economie inderdaad de goede kant op, maar blijven er desalniettemin voldoende risico’s om een verbreding van het stimuleringsprogramma te rechtvaardigen. De inflatie is laag, het Britse pond stijgt de laatste tijd iets in waarde en de economische problemen in de eurozone lijken vooralsnog niet te wijken. Volgens ING voldoende aanleiding voor Carney om flexibel met het stimuleringsprogramma om te gaan.

Gerelateerde artikelen