ANP23 mei '13 09:17Aangepast op 23 mei '13 09:39

AEX in de min

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is donderdag lager geopend. De andere Europese aandelenmarkten begonnen met stevige verliezen. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank het stimuleringsprogramma gaat afbouwen en een onverwachte krimp van de industriële productie in China zorgden wereldwijd voor een negatieve stemming op de beurzen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,3 procent lager op 367,36 punten. De MidKap daalde 1,6 procent tot 541,60 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 1,7 en 2 procent. In Azië ging de Nikkei-index eerder hard onderuit, de toonaangevende graadmeter verloor 7,3 procent.

In de VS liet centralebankpresident Ben Bernanke woensdag weten dat het steunprogramma zou kunnen worden afgebouwd als de Amerikaanse arbeidsmarkt blijft aansterken. Ook bleek uit de notulen van de laatste rentevergadering dat een aantal Fed-bestuurders in juni al wil kijken of het programma moet worden gereduceerd.

Chinese productie

Uit cijfers van de Britse bank HSBC en onderzoeksbureau Markit bleek daarnaast dat de Chinese industriële productie in mei voor het eerst in 7 maanden tijd is gekrompen. Economen zien in de data een signaal dat de economische groei in China kracht verliest.

Grootste dalers in de AEX waren bank en verzekeraar ING en roestvrijstaalproducent Aperam met verliezen van 2,8 procent. KPN was de grootste stijger met een winst van 2 procent. Volgens de Daily Mail wordt het telecomconcern door handelaren genoemd als overnamekandidaat. Het Mexicaanse telecombedrijf AméricaMóvil, dat al een deelneming van 28 procent heeft, zou een cashbod op de rest van KPN overwegen.KPN wilde geen commentaar geven op ,,marktspeculatie en geruchten''.

SBM Offshore

SBM Offshore wist ook de negatieve dans te ontspringen en klom 1,7 procent na een beter dan verwachte omzetgroei in het eerste kwartaal. De maritiem dienstverlener zag de omzet afgelopen kwartaal met 35 procent stijgen tot 1 miljard dollar. Analisten waren uitgegaan van een omzetgroei van ruim 22 procent.

In de MidKap stond internetbroker BinckBank onderaan met een verlies van ruim 3 procent. Pharming ging aan kop met een plus van 2,5 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft positieve onderzoeksresultaten gemeld voor Ruconest.

De euro was 1,2859 dollar waard, tegen 1,2882 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 93,28 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper, op 101,69 dollar.

Gerelateerde artikelen