ANP3 jan '13 14:50

'Miniem economisch herstel in januari'

AMSTERDAM (AFN) - De Nederlandse economie groeit in de eerste maand van dit jaar met een minieme 0,2 procent, na een krimp van 0,7 procent in december. Dat voorspelt de Stand van Nederland, de barometer voor de conjunctuur van zakenwebsite Z24, die donderdag is gepubliceerd.

,,De marges zijn nog smal, maar de krimp van de afgelopen maanden lijkt op zijn einde'', zegt Arend van den Berg van de site. Positieve signalen komen onder meer van de beurskoersen, die fors hoger liggen dan een jaar geleden. Daarnaast toont de arbeidsmarkt enig herstel. Ook is het ondernemersklimaat in Duitsland aan het verbeteren; het herstel in de Verenigde Staten zet eveneens door.

Of het eerste kwartaal van dit jaar al een fors economisch herstel laat zien, is volgens Z24 twijfelachtig. Het Centraal Planbureau (CPB) en De Nederlandsche Bank (DNB) voorzien voor heel 2013 een krimp van circa een half procent. Op kwartaalbasis wordt herstel waarschijnlijk pas zichtbaar vanaf de tweede helft van het jaar. ,,De grote vraag is nu of het vertrouwen bij Nederlandse consumenten en bedrijven enigszins herstelt de komende maanden'', aldus de zakenwebsite.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen