ANP26 jan '13 11:37Aangepast op 26 jan '13 14:00

Doden bij hevige onlusten in Port Said

EPA
EPA

PORT SAID (ANP) - Bij hevige onlusten na een vonnis over voetbalhooligans in de Egyptische havenstad Port Said zijn zaterdag zeker 22 doden en meer dan 200 gewonden gevallen, meldden media en medici. Een woedende menigte heeft zaterdag de gevangenis bestormd in Port Said, 175 kilometer ten noordoosten van Caïro.

Daarbij zijn zeker twee agenten die met de beveiliging van de gevangenis waren belast, doodgeschoten door de belagers, veelal familie van gevangenen. President Mohamed Mursi heeft een reis naar Ethiopië afgezegd en houdt crisisberaad.

De woede barstte los toen een rechtbank 21 van de 73 beklaagden ter dood veroordeelde in een proces over hun rol bij bloedige voetbalrellen in de stad op 1 februari 2012. Daarbij kwamen toen 74 mensen om het leven. De doodstraf voor verantwoordelijken voor het geweld van een jaar geleden ontketende woede in Port Said. De meesten zijn inwoners van Port Said. Over de rest van de beklaagden wordt in maart een vonnis geveld.

Leger

Het leger is de politie te hulp geschoten nadat overheidsgebouwen in de stad werden aangevallen. Rond de gevangenis is een uitgaansverbod van kracht geworden. De nieuwszender al-Jazeera meldde dat inwoners van de stad steen en been klaagden dat de autoriteiten de problemen hadden moeten zien aankomen.

Aanhangers van de plaatselijke voetbalclub al-Masry raakten in het stadion een jaar geleden slaags met bezoekende fans van de club al-Ahly uit Caïro. De laatste groep stelt dat ze het slachtoffer was van een door al-Masry-hooligans georganiseerde moorddadige aanval.

Gerelateerde artikelen