ANP8 mrt '13 03:14

Westerbork herdenkt transporten naar Sobibor

ANP
ANP

WESTERBORK (ANP) - Herinneringscentrum Kamp Westerbork herdenkt vrijdag dat 70 jaar geleden de eerste trein vanuit Nederland naar het vernietigingskamp Sobibor vertrok. De herdenking wordt bijgewoond door de Israëlische ambassadeur Haim Divon. Hij zal samen met vertegenwoordigers van de provincie Drenthe en het herinneringscentrum bloemen leggen. Het is de eerste keer dat ambassadeur Divon het voormalige doorgangskamp van de nazi's bezoekt.

In 1943 werden meer dan 34.000 Nederlandse Joden naar het kamp in Oost-Polen gedeporteerd. Op een enkeling na werden zij binnen 5 maanden vermoord. In totaal verloren er bijna 200.000 mensen het leven. De Stichting Sobibor, opgericht door kampoverlevende en auteur Jules Schelvis, houdt de komende tijd meerdere bijeenkomsten op en rond de transportdata in 1943.

Kamp Westerbork, zoals het kamp heette in de oorlogsjaren, is kort geleden door het kabinet voorgedragen voor de Europese Erfgoedlijst, de Europese variant van de Unesco Werelderfgoedlijst. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork bestaat in april 30 jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen