ANP5 mrt '13 11:50

Stimuleringshoop stuwt beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten dinsdag mooie winsten zien. De hoop dat de centrale banken wereldwijd de economie zullen blijven stimuleren zorgde voor optimisme onder beleggers.

,,Net als buiten is het mooi weer op de beurzen. Wall Street deed het wat beter en ook Azië ging omhoog. In Amsterdam zitten we in de aanhangwagen en liften mee. De centrale banken blijven stimuleren en uit de eurozone kwamen goede macrocijfers. Nu de meeste grote bedrijven al met de resultaten zijn gekomen hebben we vooral betere economische cijfers nodig om een stevigere ondergrond te bouwen op de beurzen'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,5 procent hoger op 344,53 punten. De MidKap klom 1,3 procent, tot 535,35 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 1,6 en 1,2 procent. Londen bleef wat achter met een plus van 0,7 procent.

Positief beursklimaat

Beter dan verwachte cijfers uit de eurozone droegen bij aan het positieve beursklimaat. Uit een nieuwe schatting van onderzoeksbureau Markit bleek dat de activiteit in de dienstensector van de eurolanden vorige maand minder hard is gekrompen dan eerder werd gedacht. Ook stegen de detailhandelsverkopen in januari sterker dan verwacht.

In Frankfurt won energieconcern RWE 0,6 procent. Het Duitse moederbedrijf van het Nederlandse Essent boekte vorig jaar aanzienlijk betere resultaten dan in 2011. Dat kwam vooral doordat de kosten voor de Duitse ban op kernernergie veel lager waren dan in 2011.

KPN

In de AEX stonden telecomconcern KPN en postbedrijf PostNL bovenaan met winst van ruim 4 procent. Koffiebedrijf DE Master Blenders was de enige daler met een min van 1,7 procent. In de MidKap ging Imtech aan kop met een plus van 6,7 procent. De technisch dienstverlener verwacht na de eerder gemelde problemen in Polen en Duitsland geen nieuwe tegenvallers meer te moeten melden.

Navigatiebedrijf TomTom volgde met een winst van bijna 4 procent. Beleggers reageerden verheugd op een nieuw contract met de Japanse automaker Toyota en een uitbreiding van de samenwerking met het Italiaanse Fiat.

Besi

Bij de kleinere fondsen klom Besi ruim 3 procent. Het chipbedrijf zag de winst in het vierde kwartaal fors afnemen. De omzet zakte met bijna een kwart. Volgens analisten van SNS Securities lijkt Besi echter uit het dal te komen.

De euro was 1,3027 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 90,34 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen