ANP6 mrt '13 21:38Aangepast op 6 mrt '13 22:22

Dow bouwt voorzichtig voort op recordslot

NEW YORK (ANP) - Op de Amerikaanse effectenbeurzen stonden bij het luiden van de slotbel voornamelijk winsten op de koersenborden. Beleggers bouwden voort op de recordstand voor de Dow-Jonesindex die een dag eerder werd bereikt, en putten extra moed uit meevallende cijfers over de werkgelegenheid in de private sector en de industrie.

Echt uitbundig was de stemming evenwel niet. De Dow steeg met 0,3 procent door tot 14.296,24 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,1 procent omhoog tot 1541,46 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq stond daarentegen 0,1 procent lager op 3222,36 punten.

Uit cijfers van salarisstrookverwerker ADP bleek voorbeurs dat er in februari in de Amerikaanse private sector 198.000 banen zijn bij gekomen. Economen hadden gerekend op een groei met 170.000 banen. Vroeg in de handel bleek dat de fabrieksorders in januari zijn gedaald, maar minder sterk dan was voorzien.

Bank of America

De sterkste stijgers in de Dow waren Bank of America computerfabrikant Hewlet-Packard met koerswinsten van 3,2 en 2,8 procent. Aluminiumproducent Alcoa volgde met een plus van 2,6 procent. Softwarereus Microsoft bungelde onderaan bij de hoofdfondsen met een verlies van 0,9 procent.

De cijfers van de leverancier van kantoorbenodigdheden Staples, die de winst in het vierde kwartaal heeft zien kelderen, vielen niet in goede aarde. Het aandeel zakte ruim 7 procent en was daarmee de sterkste daler in de Nasdaq. De twee grootste concurrenten van Staples, Office Depot en OfficeMax, kondigden onlangs een fusie aan.

Dell

Computerfabrikant Dell steeg 1,8 procent. Nieuwszender CNBC meldde op gezag van ingewijden dat de activistische investeerder Carl Icahn een belang in Dell heeft opgebouwd en aandringt op een alternatief voor het bod van 24,4 miljard dollar dat oprichter en topman Michael Dell met een investeringsmaatschappij heeft uitgebracht. Het bestuur van Dell had eerder op de dag gesteld dat het bod het maximaal haalbare is voor de aandeelhouders.

De euro was 1,2990 dollar waard, evenveel als bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen eerder op de dag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 90,43 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent minder duur en kostte per vat 111,05 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen