ANP30 jan '13 07:14Aangepast op 30 jan '13 08:40

Politie neemt maatregelen na project X

ANP
ANP

GRONINGEN (ANP) - De politie in het noorden van het land neemt maatregelen om situaties zoals bij Project X in Haren vorig jaar voortaan beter te kunnen aanpakken. Een woordvoerder van de politie bevestigde woensdag berichtgeving daarover van RTV Noord en het Dagblad van het Noorden, die de hand hebben weten te leggen op een intern evaluatie- en verbeterplan van de politie.

Tijdens de heftige rellen in het Groningse dorp Haren, in de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 september, ging het helemaal mis. De politie heeft bij de voorbereidingen en de aanpak van de ongeregeldheden flink wat steken laten vallen, blijkt uit het interne rapport van eind vorig jaar. Daarin zijn alle problemen op een rijtje gezet en en voorzien van maatregelen om de organisatie te verbeteren. Een deel daarvan is al doorgevoerd.

Zo krijgen alle agenten een lange wapenstok. Ook worden alle ME-bussen van navigatie voorzien. Een deel van de busjes raakte destijds onderweg naar de rellen de weg kwijt. Verder moeten ME-ers al klaarzitten op het bureau bij dreigende situaties, zodat ze sneller kunnen uitrukken. Ook komen er cursussen over C2000, het communicatiesysteem van de hulpdiensten. Politieagenten die in Haren werden ingezet, konden niet goed met het systeem overweg. Ook moeten de 'mindset en alertheid' van politiemensen worden verbeterd.

Uit het politierapport komt verder naar voren dat de interne communicatie over de aanpak van Project X zeer gebrekkig was, dat de verbindingen dramatisch waren, dat de ME veel te laat kwam en dat de meeste agenten die een einde moesten maken aan het geweld niet de juiste middelen tot hun beschikking hadden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen