ANP7 aug '13 07:27Aangepast op 7 aug '13 08:36

Corbion ziet verkopen aantrekken

Auteur: ANP Nieuws

DIEMEN (AFN) - Corbion, het voormalige CSM, heeft zijn omzet en bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal weten te verhogen ten opzichte van het voorgaande jaar.

DIEMEN (AFN) - Corbion, het voormalige CSM, heeft zijn omzet en bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal weten te verhogen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat maakte de producent van voedingsingrediënten en chemicaliën woensdag bekend.

De omzet van Corbion groeide met 2,4 procent tot 190 miljoen euro. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten kwam de groei uit op 5 procent. Het bedrijfsresultaat (ebitda), voor eenmalige posten, steeg met ruim 6 procent tot 27,2 miljoen euro.

Corbion boekte in het eerste halfjaar een nettowinst op voortgezette activiteiten van 12,6 miljoen euro. Een afschrijving en een forse belastingvoorziening zorgden voor een nettoverlies van 41,6 miljoen euro op niet-voortgezette activiteiten. In totaal ontstond zo een nettoverlies van 29 miljoen euro. In de eerste helft van 2013 kwam de omzet 1,7 procent lager uit dan een jaar eerder.

Bemoedigend

Bestuursvoorzitter Gerard Hoetmer sprak van ,,bemoedigende'' resultaten. Hij wees daarbij vooral op de verkoopvolumes, die in het tweede kwartaal aantrokken na een ,,uitdagend'' eerste kwartaal. Die groei deed zich zowel bij de voedingsingrediënten als de chemicaliën voor. Food Ingredients boekte in het tweede kwartaal een omzetgroei van 1,9 procent, bij Biochemicals namen de opbrengsten met 4,2 procent toe. Vooral bij die laatste tak lagen de prijzen wel lager dan een jaar eerder. Het bedrijf verwacht dat dalende grondstofprijzen de marges de komende tijd zullen ondersteunen.

Hoetmer gaf in een toelichting aan dat de verkopen in alle gebieden waar Corbion actief is aantrokken. Dat gold zowel voor de Verenigde Staten, goed voor twee derde van de omzet, als Azië en Europa. De topman gaf geen concrete prognose voor de ontwikkelingen in de rest van het jaar. ,,De resultaten zijn bemoedigend voor de tweede helft van het jaar, gezien de stijgende lijn van de afgelopen maanden. Maar die trendlijn kan niet zomaar worden doorgetrokken'', gaf hij aan.

Bakery Supplies

Corbion rondde begin vorige maand de verkoop van Bakery Supplies af. Dit leverde het bedrijf een nettobetaling op van 874 miljoen euro. Dat was iets meer dan het eerder gemelde bedrag van circa 850 miljoen euro. In de tweede helft van dit jaar keert het bedrijf met het oog op de verkoop, zoals eerder gemeld, 250 miljoen euro uit aan aandeelhouders.

Toekomstige groei moet vooral op eigen kracht worden gerealiseerd, gaf Hoetmer aan. Het bedrijf blijft wel op zoek naar overnames die iets toevoegen aan de capaciteiten van het bedrijf. ,,Als we daar iets in ontdekken, dan zullen we niet aarzelen om tot actie over te gaan.'' Corbion richt zich verder op de eigen strategie, met speculaties over de aantrekkelijkheid van het afgeslankte concern voor andere bedrijven houdt Hoetmer zich naar eigen zeggen niet bezig.

De kasstroom van Corbion droogde in de eerste helft van dit jaar op tot 4,3 miljoen euro, tegen bijna 72 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf weet dit aan de herstructurering van het bedrijf, waardoor posten werden verschoven van de verkochte naar de doorgezette activiteiten en aan belastingmeevaller vorig jaar. De nettoschuld was aan het einde van de eerste helft van het jaar met 567,5 miljoen euro 56,6 miljoen euro groter dan 6 maanden eerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen