ANP18 jan '13 09:47Aangepast op 18 jan '13 10:08

Wereldwijde verkoop Renault gedaald

EPA
EPA

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - Autofabrikant Renault heeft vorig jaar wereldwijd 6,3 procent minder personenauto's en lichte bedrijfswagens verkocht dan in 2011. Dat maakte de op één na grootste Franse automaker vrijdag bekend. In totaal verkocht het bedrijf 2,55 miljoen voertuigen, tegenover 2,72 miljoen een jaar eerder.

De grootste veroorzaker van de dalende verkoopcijfers is de teruglopende automarkt in de eurozone. Daar nam de verkoop met ruim 19 procent af. De aantrekkende markten in Azië, Rusland en Zuid-Amerika konden niet voor een positief resultaat zorgen.

In Frankrijk zelf kelderde de afzet met een kwart, waardoor het marktaandeel van Renault daalde tot ruim 24 procent. De tegenvallende cijfers zorgden ervoor dat de autofabrikant eerder deze week bekendmaakte 7500 banen te moeten schrappen.

Succes buiten Europa

Het merk verkocht in 2012 voor het eerst meer auto's buiten Europa dan binnen de continentale grenzen. Het aandeel van de niet-Europese verkoop in de totale verkoop steeg van 43,1 naar 50,2 procent.

Het aantal verkochte Dacia's, die ook door Renault worden gemaakt, steeg vorig jaar wel. De lowbudgetauto's vonden 4,8 procent meer aftrek.

Gerelateerde artikelen