ANP5 mrt '13 07:58Aangepast op 5 mrt '13 08:33

‘Hogere opening AEX’

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam opent dinsdag naar verwachting hoger. Ook de andere Europese beurzen zullen met winsten beginnen in navolging van de hogere slotstanden in New York en koerswinstenin Azië.

,,De AEX begint 1 tot 2 punten in de plus. De beurs trekt zich op aan het hogere slot op Wall Street, waar beleggers zich niets aantrokken van de effecten van de automatische bezuinigingen in de VS en van de zwakke cijfers van de Chinese dienstensector. Ook de aanhoudende politieke impasse in Italië wordt genegeerd. Vandaag krijgen we nog cijfers over de Europese en Amerikaanse dienstensectoren die de markt kunnen beïnvloeden'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Technisch dienstverlener Imtech verwacht geen nieuwe tegenvallers te moeten melden op korte termijn. Het bestuur heeft geen afwijkingen gevonden bij andere onderdelen dan de eerder gerapporteerde takken in Duitsland en Polen. Dat schrijft Imtech-topman Gerard van de Aast in antwoord op vragen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Nieuwe topman

Unibail-Rodamco heeft, zoals eerder aangekondigd, Christophe Cuvillier benoemd als nieuwe topman van het bedrijf. Cuvillier volgt per 25 april de huidige bestuursvoorzitter Guillaume Poitrinal op.

Besi rapporteerde over het vierde kwartaal van 2012 een winst van 1,2 miljoen euro, tegen 3,2 miljoen euro een jaar eerder. De omzet zakte met bijna een kwart. Voor het eerste kwartaal voorziet het chipbedrijf een omzetstijging van circa 5 procent op kwartaalbasis.

Azië

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag overwegend kleine winsten zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,3 procent hoger. De stemming werd gesteund door het late herstel op Wall Street en de aanhoudende hoop dat de Bank of Japan onder de nieuwe centralebankpresident het monetaire beleid verder zal versoepelen.

In China, waar de politieke leiders zijn begonnen aan het jaarlijkse congres, steeg de Shanghai Composite ruim 2 procent. De vertrekkende premier Wen Jiabao trapte het congres af met de aankondiging van een groeidoelstelling van 7,5 procent voor de Chinese economie in 2013. De doelstelling lag in lijn met de verwachtingen.

VS

De Amerikaanse aandelenmarkten wisten maandag na een licht lagere opening geleidelijk de weg omhoog te vinden. Het mislukken van het begrotingsoverleg in Washington leidde niet tot hevige reacties op Wall Street en bovendien bleek de bedrijvigheid van de industrie in New York flink te zijn toegenomen in februari. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 14127,82 punten. De S&P 500 kreeg er 0,5 procent bij tot 1525,20 punten en technologiebeurs Nasdaq eindigde 0,4 procent hoger op 3182,03 punten.

De Europese beurzen sloten eerder op de dag verdeeld. De AEX-index in Amsterdam bleef vrijwel ongewijzigd op 339,58 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 528,55 punten. De beurs in Parijs kreeg er 0,3 procent bij, terwijl de graadmeters in Frankfurt en Londen respectievelijk 0,2 en 0,5 procent inleverden.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3030 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 90,40 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,3 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen