ANP28 jan '13 11:57

Adviesverhogingen steunen AEX

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten maandag overwegend weinig beweging zien. Beleggers namen wat gas terug na de recente sterke opmars. In Amsterdam werd de beurs gesteund door een stroom aan adviesverhogingen voor AEX-fondsen zoals SBM Offshore, TNT Express, ASML en Ahold.

,,We zijn vriendelijk begonnen in navolging van een positief Wall Street. De grote winnaars in Amsterdam hebben allemaal adviesverhogingen gekregen. Bij SNS wordt nog gewerkt aan een plan en zijn er afgelopen weekeinde nog geen besluiten genomen. Verder is het rustige maandag en is het wachten op de stroom aan resultaten en macrocijfers later in de week“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent hoger op 357,17 punten. De MidKap-index steeg 1,1 procent tot 558,27 punten. De beurzen in Londen en Parijs bleven onveranderd. Frankfurt verloor 0,1 procent.

Grootste stijger

Chipmachinefabrikant ASML was de grootste stijger in de AEX met een plus van meer dan 4 procent na een adviesverhoging door Citigroup. Maritiem dienstverlener SBM Offshore en pakketvervoerder TNT Expressprofiteerden ook van verhogingen van het beleggingsadvies en klommen 3,6 procent. Telecomconcern KPN stond onderaan met een min van 1,9 procent.

In de MidKap ging Ziggo aan kop met een winst van 3,8 procent na een positief analistenrapport. Volgens de analisten van ING heeft de markt het slechte nieuws van de kabelaar inmiddels wel verwerkt en is de aandelenkoers aantrekkelijk genoeg om te kopen.

Vopak

Tankopslagbedrijf Vopak klom 1,9 procent na een adviesverhoging door Exane BNP Paribas. Grootste daler in het middensegment was metaalgroep AMG met een verlies van 0,6 procent.

SNS Reaal zakte 0,5 procent. De bank en verzekeraar werkt aan een oplossing voor zijn financiële problemen waarbij ook private investeerders betrokken zijn. Als het lukt dit scenario te realiseren komt er onder meer een omvangrijke aandelenemissie. SNS Reaal benadrukt daarbij dat er nog geen beslissingen zijn genomen.

De euro was 1,3445 dollar waard, tegen 1,3455 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 95,89 dollar per vat. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs tot 113,04 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen