ANP7 mrt '13 08:02Aangepast op 7 mrt '13 08:31

‘Amsterdamse beurs begint vlak’

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam begint donderdag naar verwachting vlak tot licht hoger. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. De handel zal vooral in het teken staan van de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England.

,,De AEX begint onveranderd tot 1 punt hoger. De beurzen lijken even een pas op de plaats te maken na de recente koerswinsten. Alle ogen zijn vandaag gericht op de ECB en centralebankpresident Mario Draghi. Wijzigingen in het beleid worden niet voorzien, maar men zal vooral letten op het commentaar van Draghi“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Aan het bedrijvenfront opende Pharming de boeken. Het biotechnologiebedrijf zag het verlies in 2012 verder oplopen tot 24,1 miljoen euro, van een verlies van 17,8 miljoen euro een jaar eerder. Pharming had per eind 2012 een negatief eigen vermogen van 7,7 miljoen euro, tegen 1,2 miljoen euro eind 2011.

BAM

De malaise op de Nederlandse huizenmarkt heeft bouwbedrijf BAM vorig jaar diep in de rode cijfers gedrukt. Grote afschrijvingen op de vastgoedportefeuille zadelden het bedrijf op met een nettoverlies van 187,4 miljoen euro. Het bouwbedrijf voorziet voorlopig weinig verbetering.

In het Verre Oosten gingen de aandelenbeurzen donderdag overwegend omlaag. In Tokio boekte de Nikkei wel een kleine winst van 0,3 procent. Eerder op de dag wist de Japanse beurs voor het eerst sinds september 2008 boven de 12.000 punten te klimmen. De Bank of Japan hield donderdag zijn kruit droog. Beleggers rekenen erop dat de Japanse centrale bank onder de nieuwe gouverneur in april het monetaire beleid verder zal versoepelen.

Winsten

Op de Amerikaanse effectenbeurzen stonden woensdag bij het luiden van de slotbel voornamelijk winsten op de koersenborden. Beleggers bouwden voort op de recordstand voor de Dow-Jonesindex die een dag eerder werd bereikt. Echt uitbundig was de stemming evenwel niet.

De Dow steeg met 0,3 procent door tot 14.296,24 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,1 procent omhoog tot 1541,46 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq eindigde daarentegen 0,1 procent lager op 3222,36 punten.

Winstnemingen

De Europese aandelenmarkten leken woensdag lange tijd voort te kunnen bouwen op de flinke stijgingen van een dag eerder. In het laatste handelsuur liepen de koerswinsten evenwel sterk terug, mogelijk door winstnemingen.

De AEX-index op het Damrak sloot 0,3 procent hoger op 347,36 punten. De MidKap-index kreeg er 0,2 procent bij en eindigde op 536,68 punten. De DAX in Frankfurt hield zich staande en steeg 0,6 procent, maar de FTSE in Londen en de CAC 40 in Parijs leverden respectievelijk 0,1 en 0,4 procent in.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2990 dollar waard, evenveel als bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 90,37 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen