ANP15 jan '13 06:28Aangepast op 15 jan '13 11:37

Rechtbank gelast arrestatie premier Pakistan

ISLAMABAD (ANP) - Het hoogste gerechtshof in Pakistan heeft de arrestatie gelast van premier Raja Pervez Ashraf en 15 anderen wegens corruptie. Dat melde de BBC dinsdag.

De uitspraak van de rechtbank komt op de tweede achtereenvolgende dag met protesten tegen de regering in de hoofdstad Islamabad waar tienduizenden mensen aan meedoen. De protesten zouden worden geleid door de soefi (geestelijk leider) Muhammad Tahirul Qadri, die de steun van het leger zou hebben.

De beschuldiging van corruptie tegen Ashraf gaat over zijn periode als minister van Water en Elektriciteit, meldden diverse media in Pakistan. Hij had die functie van maart 2008 tot februari 2011 en werd vorig jaar juni premier.

Bhutto

De regering en het hoogste rechtscollege liggen al langer met elkaar overhoop over een andere beschuldiging van corruptie, gericht tegen de president, Asif Ali Zardari. Zardari en zijn vrouw, de door een bomaanslag omgekomen oud-premier Benazir Bhutto, zouden in de jaren 90 miljoenen aan steekpenningen hebben witgewassen. In Zwitserland waren ze in 2003 al eens veroordeeld voor witwaspraktijken.

De Pakistaanse regering verzette zich tot september tegen heropening van het onderzoek naar corruptie tegen Zardari met als argument dat de president onschendbaarheid geniet.

Gerelateerde artikelen