ANP27 jan '13 14:44

Vitesse verslaat Ajax (3-2)

ANP
ANP

ARNHEM (ANP) - Ajax is nog net zo kwetsbaar en wisselvallig als voor de winterstop. De regerend kampioen verspeelde zondagmiddag in het laatste half uur een gelukkig verkregen voorsprong (0-2) tegen Vitesse (3-2).

De thuisclub uit Arnhem verdiende de zege op basis van de passie en inzet die het na rust toonde. Ajax mocht zich vooral aanrekenen dat het een ondermaats optreden niet alsnog met een zege beloonde.

Ajax kwam in een levendige eerste helft gelukkig op voorsprong. Lasse Schöne probeerde het na ruim een half uur met een afstandsschot. De Deen zag de bal via het lichaam van de onfortuinlijke Guram Kashia in het doel belanden. Zowel Vitesse als Ajax kreeg voor de treffer van Schöne voldoende mogelijkheden de score te openen.

Attent

Doelman Kenneth Vermeer, de man in vorm bij Ajax, reageerde attent op inzetten van Gaël Kakuta en Jan-Arie van der Heijden. Zijn collega Piet Velthuizen stond doelpunten van Christian Eriksen en Siem de Jong in de weg. Vitesse speelde op papier aanvallend, met centrumspitsen Jonathan Reis en Mike Havenaar en de snelle vleugelaanvallers Renato Ibarra en Kakuta. Toch liet de thuisclub zich te vaak terugdringen op eigen helft.

Bij Ajax ontbrak de geschorste Ricardo van Rhijn. Trainer Frank de Boer loste dat probleem op door Joël Veltman in het centrum van de defensie te posteren. Toby Alderweireld moest net als soms bij de nationale ploeg van België als rechtsback aan de slag. Ook al ontbreekt het hem aan snelheid die Van Rhijn vaak ook een gevaarlijke aanvaller maakt.

Bony

Vitesse miste vooral topschutter Wilfried Bony, die vooralsnog bij Ivoorkust nauwelijks speelminuten krijgt bij de Afrika Cup. De naam van de gevaarlijke spits galmde door het Gelredome nadat aanvaller Reis in de openingsfase van de tweede helft een vrije doorgang richting het doel van Ajax had gekregen. De Braziliaan treuzelde veel te lang en stuitte vervolgens op doelman Vermeer.

Ajax speelde slordig maar had over fortuin niet te klagen. De kampioen kwam na 64 minuten op voorsprong toen Christian Poulsen via het hoofd van Christian Eriksen raak schoot (0-2). Nog geen 4 minuten later gaf Theo Janssen zijn ploeg met een fraai boogballetje het startsein voor een succesvolle inhaalrace (1-2). Ajax wankelde en viel uiteindelijk om na treffers van Patrick van Aanholt en Ibarra in de slotfase.

Gerelateerde artikelen