ANP1 feb '13 17:59

'Staatssteun SNS slecht voor concurrentie'

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De Consumentenbond is bang dat de nationalisatie van SNS Reaal zorgt voor hogere prijzen en slechtere bankproducten op de Nederlandse markt. Dat laat de bond vrijdag weten.

,,Door het overheidsingrijpen moet SNS Reaal aan bepaalde restricties gaan voldoen. De bank mag bijvoorbeeld geen prijsleider meer zijn. Dat is slecht voor de concurrentie", verklaart Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. Volgens hem zijn de restricties bedoeld om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Die kan ontstaan als een bank zijn staatssteun gebruikt om gezonde banken (die geen steun krijgen) uit de markt te prijzen.

Omdat SNS echter alweer de derde van de vier Nederlandse grootbanken is die staatssteun krijgt blijven er weinig banken meer over die niet onder de restricties vallen, stelt de Consumentenbond. Bovendien zijn veel buitenlandse prijsvechters de laatste jaren van de markt verdwenen. ,,Door gebrek aan concurrentie betaalt de Nederlandse consument nu al zo'n 1,5 procent te veel aan rente op hypotheken. En dit verschil kan groter worden'', aldus Combée.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen