ANP5 aug '13 13:05

Rellen rond uitspraak coup-zaak Turkije

Auteur: ANP Nieuws

ISTANBUL (ANP) - Op de snelweg richting de rechtszaal bij Istanbul waar maandag uitspraak wordt gedaan in een zaak tegen onder anderen hoge militairen, zijn rellen uitgebroken tussen demonstranten en de oproerpolitie.

AFP
AFP

ISTANBUL (ANP) - Op de snelweg richting de rechtszaal bij Istanbul waar maandag uitspraak wordt gedaan in een zaak tegen onder anderen hoge militairen, zijn rellen uitgebroken tussen demonstranten en de oproerpolitie. De demonstranten kregen geen toestemming naar de rechtbank te rijden.

De rechter doet uitspraak tegen 275 verdachten, onder wie militairen, politici en academici. Zij zouden zich in een schimmig netwerk genaamd Ergenekon hebben verenigd en de AKP-regering van premier Recep Tayyip Erdogan omver hebben willen werpen. Veel verdachten zitten al jaren in voorarrest. De zaak is zeer omstreden, want er zou met bewijs zijn geknoeid.

Verscheidene links-nationalistische partijen hadden mensen opgeroepen naar de rechtbank te komen om te demonstreren tegen de zaak. De gouverneur van Istanbul verbood demonstraties. Het afgelopen weekeinde werden al mensen uit die linkse organisaties in hechtenis genomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen