ANP11 mrt '13 09:43

AEX opent in de min

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is maandag in de min geopend. Ook de andere Europese beurzen openden met kleine verliezen. Beleggers namen wat gas terug na de koerswinsten van voor het weekeinde.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent lager op 351,49 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 540,23 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,2 en 0,4 procent. Londen bleef onveranderd.

De stemming werd enigszins gedrukt door zwakke macrocijfers uit China. Afgelopen weekeinde bleek dat de Chinese industriële productie in de eerste 2 maanden van dit jaar met 9,9 procent is gegroeid. Dat is het traagste groeitempo sinds oktober 2012.

KPN

In Milaan zakte de hoofdindex 0,5 procent. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde vrijdag de rating van het land van A- naar BBB+. Het is voor het eerst dat een ratingbureau de kredietwaardigheid van Italië verlaagt sinds de parlementsverkiezingen eind februari.

Telecombedrijf KPN was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2,5 procent na een adviesverlaging door het Japanse effectenhuis Nomura. Staalconcern ArcelorMittal was de grootste stijger met een winst van 2,3 procent na een adviesverhoging door de Zwitserse bank UBS.

Havenwerkzaamheden

Boskalis won 0,2 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener heeft twee opdrachten in de wacht gesleept met een totale waarde van ongeveer 70 miljoen euro. Het gaat om havenwerkzaamheden in Australië en Vietnam.

In de MidKap stond vastgoedinvesteerder Nieuwe Steen onderaan met een min van ruim 3 procent. Technisch dienstverlener Imtech ging aan kop met een plus van meer dan 3 procent.

De euro was 1,3000 dollar waard, tegen 1,2990 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 91,66 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper, op 110,37 dollar.

Gerelateerde artikelen