ANP27 mei '13 03:13

Versoepeling wapenembargo Syrië verdeelt EU

BRUSSEL (ANP) - Een verdeelde Europese Unie buigt zich maandag in Brussel over een versoepeling van het Europese wapenembargo tegen Syrië. Groot-Brittannië en Frankrijk zijn voorstander. Zij willen de rebellen, die strijden tegen het regime van president Bashar al-Assad, van wapens voorzien.

Andere landen, waaronder Nederland, vrezen dat de wapens in verkeerde handen kunnen vallen. Ook waarschuwen zij voor een escalatie van het conflict, dat zich over de hele regio in het Midden-Oosten zou kunnen verspreiden.

De tijd dringt. Het huidige wapenembargo loopt vrijdag. Het kan alleen met unanimiteit worden verlengd. Parijs en Londen zien een versoepeling vooral als middel om de politieke druk op het Assad-regime op te voeren. De Britten en Fransen hopen op een diplomatieke oplossing.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken twijfelde einde vorige week nog of er maandag een compromis uit de bus rolt. Als het tot een versoepeling komt, wil hij slechts wapenleveranties aan zeer precies omschreven, gematigde oppositiegroepen. Timmermans benadrukt dat er een zware verantwoordelijkheid rust op lidstaten die wapens gaan leveren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen