ANP4 jun '13 12:13

Concept NAVO-missie Afghanistan na 2014 klaar

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De NAVO heeft haar concept klaar voor de nieuwe missie in Afghanistan na 2014.

ANP
ANP

BRUSSEL (ANP) - De NAVO heeft haar concept klaar voor de nieuwe missie in Afghanistan na 2014. Over het exacte aantal manschappen is echter nog niets besloten.

Dat maakte NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen dinsdag in Brussel bekend, kort voor het tweedaagse overleg van de ministers van Defensie van de 28 NAVO-lidstaten. Naar verwachting zullen de ministers het algemene kader goedkeuren, zodat de planningen verder kunnen gaan.

De toekomstige missie Resolute Support richt zich op het opleiden van Afghaanse veiligheidskrachten, ondersteuning en advies. Zij is bedoeld als kleinere opvolger van de militaire ISAF-veiligheidsmacht, die eind volgend jaar moet worden beëindigd. Naar verluidt gaat de nieuwe missie minimaal 12.000 manschappen omvatten.

Nederland

Maandag werd al bekend dat Nederland, als het besluit om mee te gaan doen, weer onder Duits commando actief wil zijn in Afghanistan. Ook bij de huidige, binnenkort afgelopen trainingsmissie opereerden de Nederlanders onder de Duitsers.

Duitsland bekijkt op dit moment wat andere landen kunnen bijdragen aan het Duitse aandeel van de NAVO-missie vanaf 2015. Berlijn maakte al duidelijk zelf 600 tot 800 man te willen leveren.

Volgens de plannen gaan drie landen de nieuwe missie leiden: de Verenigde Staten, Italië en Duitsland. De Duitsers zullen zich weer op het noorden concentreren. Daar waren zij en de Nederlanders ook de afgelopen jaren actief.

Gerelateerde artikelen