ANP5 jun '13 21:26

Miljoenen voor ex-verdachten

RIJSWIJK (ANP) - Nederland betaalt jaarlijks ruim 20 miljoen euro aan ex-verdachten. Die kunnen een vergoeding eisen voor onterechte voorlopige hechtenis of voor vergoeding van kosten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Steeds meer mensen die verdachte waren in een strafzaak, vragen een schadevergoeding aan.

In 2012 dienden ruim 12.000 verdachten een verzoek in voor een schadevergoeding na een voorlopige hechtenis. Ruim 11.000 mensen kregen die ook. Bij elkaar opgeteld werd er 23,1 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd, een nieuw record. Gemiddeld bedroeg een vergoeding ruim 2000 euro.

Ongeveer de helft van de 23,1 miljoen euro ging in 2012 naar mensen die onterecht vastzaten. Verdachten kunnen ook een vergoeding van kosten aanvragen, als hun zaak eindigt zonder een straf of maatregel. Bovendien kan een schadevergoeding worden geëist als er een voorlopige hechtenis is opgelegd, terwijl dat niet mag voor een bepaald strafbaar feit. Daarbij maakt het niet uit of de verdachte is veroordeeld of niet.

Gerelateerde artikelen