ANP29 mei '13 10:47

'Stormachtige groei webwinkels'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De omzet van webwinkels maakt de komende jaren een stormachtige ontwikkeling door. Het adviesbureau Roland Berger voorspelt op basis van een eigen onderzoek dat de online retailmarkt in Nederland tot 2030 met 700 procent groeit tot circa 40 miljard euro.

Winkeliers die hiervan willen profiteren, moeten hun verkoopkanaal op internet goed op orde hebben. Wat ook helpt, is een sterke positie van hun fysieke winkels. Grote internationale ketens zijn wat dat betreft in het voordeel ten opzichte van kleine ketens omdat hun winkels zich vaak op goede locaties bevinden. Ze beschikken bovendien over voldoende middelen om zichzelf online op de kaart te zetten.

De marktonderzoeker stelt dat de explosieve groei van de internetverkopen onontkoombaar en structureel is. Steeds meer mensen gebruiken smartphones, de mogelijkheden van elektronisch betalen nemen toe en innovaties maken online winkelen gemakkelijker. Zo nam het aantal consumenten dat een aankoop deed met een mobiele telefoon tussen 2010 en 2012 met 193 procent toe.

Roland Berger verwacht dat de winstgevendheid van fysieke winkels zwaar onder druk komt te liggen, zeker als winkeliers er niet in slagen tijdig een deel van hun nering naar internet te verplaatsen. De marktonderzoeker waarschuwt ook voor oplopende leegstand van winkels.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen