ANP31 jan '13 09:20Aangepast op 31 jan '13 09:50

AEX begint in de min

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is donderdag licht in de min begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden met kleine verliezen. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag zal verschijnen. In Amsterdam opende Shell de boeken over het afgelopen kwartaal.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 356,23 punten. De MidKap-index zakte 0,5 procent tot 552,57 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen 0,1 en 0,3 procent.

Deutsche Bank klom in Frankfurt 0,7 procent ondanks dat de grootste bank van Duitsland in het vierde kwartaal een stevig verlies leed. Het verlies werd vooral veroorzaakt door kosten van een omvangrijke herstructurering van het financiële concern.

Ericsson

In Stockholm steeg Ericsson 8,3 procent. De Zweedse producent van telecomapparatuur leed in het vierde kwartaal van vorig jaar het grootste verlies in 10 jaar door een miljardenafschrijving op het samenwerkingsverband met chipfabrikant STMicroelectronics. De omzet viel echter hoger uit dan analisten hadden verwacht.

Uitgever Wolters Kluwer was de grootste daler in de AEX met een min van 2,2 procent na een adviesverlaging door ABN Amro. Maritiem dienstverlener SBM Offshore stond bovenaan met een winst van 0,7 procent en herstelde daarmee wat van het koersverlies van een dag eerder.

Hogere productie

Shell verloor 1,3 procent. Het olieconcern wist de winst in het vierde kwartaal van 2012 op te voeren dankzij een hogere productie van olie en gas. Het resultaat bleef ondanks de stijging achter bij de gemiddelde verwachting van analisten.

In de MidKap steeg SNS Reaal 0,7 procent. Het financiële concern liet opnieuw weten nog altijd in gesprek te zijn met private investeerders. Er is volgens SNS geen zekerheid dat de gesprekken resultaat zullen hebben. Het Financieele Dagblad meldde daarnaast dat een consortium onder leiding van investeringsmaatschappij CVC bereid is tot 1,8 miljard euro op tafel te leggen voor de bank en verzekeraar.

De euro was 1,3554 dollar waard, tegen 1,3565 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 97,76 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 114,78 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen