ANP12 mrt '13 07:50

Shell en BASF betalen compensatie in Brazilië

ANP
ANP

BRASILIA (ANP) - Olieconcern Shell en chemiebedrijf BASF hebben in Brazilië ingestemd met een compensatieregeling voor voormalige werknemers van een chemiefabriek, die jarenlang werden blootgesteld aan giftige stoffen. De compensatie kan oplopen tot 620 miljoen real (243 miljoen euro). Dat maakten de openbare aanklagers bekend.

Bij de fabriek in de Braziliaanse staat São Paulo werden landbouwbestrijdingsmiddelen gemaakt totdat de faciliteit op bevel van de overheid in 2002 werd gesloten. Volgens de aanklagers zijn 60 mensen door langdurige blootstelling aan de chemicaliën overleden. Shell en BASF hebben nu ingestemd met een compensatieregeling voor meer dan 1000 voormalige werknemers van de fabriek, waarbij zij ook levenslang medische zorg vergoed krijgen. Ook komt er een afzonderlijke vergoeding om medische centra in het gebied te bouwen.

Shell bouwde en exploiteerde de fabriek totdat de faciliteit in 1995 werd verkocht aan het chemiebedrijf Cyanamid. Dat bedrijf verkocht de fabriek in 2000 weer door aan het Duitse BASF, dat daar maar 2 jaar produceerde totdat de fabriek werd gesloten. In 2008 nam Shell de fabriek weer over van BASF. De vestiging is echter nog steeds dicht.

Gerelateerde artikelen